روایت‌های بارانسازمان استراتژیک

بررسی چشم‌انداز اقتصاد ایران در افق سال ۱۴۰۱ و تأثیر آن بر صنعت ساختمان و بازار سرمایه

نشست آموزشی دی ماه مدیران گروه باران، با دکتر حسین عبده تبریزی

در ادامهٔ سلسله نشست‌های آموزشی مدیران ارشد گروه باران که با همت واحد سرمایهٔ انسانی گروه باران برگزار شد، در تاریخ یکشنبه ۲۶ دی ماه ۱۴۰۰، یکی دیگر از این نشست‌ها در محل دفتر کوثر و در قالب یک جلسهٔ دو ساعته برگزار شد. در این نشست که با عنوانِ «بررسی چشم‌انداز اقتصاد ایران در افق سال ۱۴۰۱ با تأکید بر صنعت ساختمان و بازار سرمایه» برگزار شد، دکتر حسین عبده تبریزی به ایراد سخنانی پیرامون موضوع محوری این نشست پرداخت و برآوردهای کارشناسی خود را از آتیهٔ پیش‌روی اقتصاد ایران در سال پیش رو ارائه کرد.

در این نشست مخاطبین این جلسه که مدیران عامل و مدیران ارشد گروه باران در حوزهٔ سرمایه‌گذاری بودند، در جریان روند تغییرات آتی شاخص‌های کلان اقتصاد ایران از جمله نرخ رشد اقتصادی، نرخ رشد سرمایه‌گذاری، نرخ رشد نقدینگی، نرخ برابری ارز، نرخ تورم و سایر شاخص‌های مهم اقتصادی قرار گرفتند.

آثار توافق احتمالی جمهوری اسلامی ایران و قدرت‌های جهانی، ریزش ارزش دلار در کوتاه‌مدت و حذف تدریجی برخی تحریم‌ها است. طی دو سال آتی با سر کار آمدن جمهوری‌خواهان در کنگرهٔ آمریکا، احتمال بازگشت ترامپ بر سکوی قدرت بسیار بالا خواهد بود که این موضوع به معنای بازگشت تحریم و خروج مجدد آمریکا از برجام است. در نتیجه، این توافق، آثار بلندمدتی روی اقتصاد ما نخواهد داشت و همچنان شرایط اقتصادیِ رکود حاکم خواهد بود.

فاکتور رشد اقتصادی ۸ درصد اعلام‌شده از سوی هیأت دولت قریب‌الوقوع است، اما افقی برای پایدار بودن این رشد متصور نیستم. کاهش تورم تا نرخ ۱۶ درصد غیر قابل انجام است و در عمل انجام چنین کاری (با لحاظ کردن تجربه‌های سال‌های دولت آقای احمدی‌نژاد) به ضرر اقتصاد کلان است و موجب کاهش سطح تولید فعلی و تقاضای بیشتر برای واردات خواهد شد.

دولت آقای رئیسی بر کنترل نقدینگی بسیار مصر بوده و تبعات ناشی از افزایش نقدینگی را به‌خوبی می‌داند، بنابراین طی دو سال آینده یا دولت اول این رئیس‌جمهوری، مهار نقدینگی با سیاست‌های انقباضی بانک مرکزی برای انتشار پول پر قدرت بسیار محتمل است و در نتیجه دسترسی به منابع بانک برای تأمین مالی صنعت ساختمان و سایر صنایع در عمل بسیار محدود خواهد بود. 

صنعت ساختمان و سیکل‌های رونق و رکود

با توجه به عملکرد تابع قیمت مسکن  و چسبندگی قیمت در این بازار، بازهٔ زمانی یک سالهٔ آینده، بهترین فرصت برای چانه‌زنی و مذاکرات با صاحبان زمین و املاک و عقد مشارکت خواهد بود. در شرایط کنونی قیمت ارز نسبت به قیمت دارایی‌های دیگر مناسب‌تر است و ارزش معاملاتی دلار چیزی بیش از ۱۰ هزار تومان پایین‌تر از ارزش ذاتی آن است و طی یک سال آینده رسیدن قیمت‌ها به سطح ۳۵/۰۰۰ تومان دور از انتظار نخواهد بود. 

با توجه به تصمیمات تهاتری دولت در بودجهٔ سال ۱۴۰۱، عدم شفافیت این بودجه، منجر به رانت بیشتر شرکت‌های دولتی خواهد شد.

حضور فعال هلدینگ باران در یک بازار گوشه‌ای (Niche Market) بسیار قابل تحسین است و عدم ورود به بازار ساختمان‌ها و برج‌های اداری-تجاری، استراتژی دقیقی است که گروه باران در پیش گرفته است. پیش‌بینی می‌کنم گروه باران با توجه به هدف قرار دادن قشر برخوردار، از تبعات این فاکتورهای کلان اقتصادی در امان خواهد بود. 

توصیه می‌کنم گروه باران در حوزهٔ ارایهٔ خدمات به سالمندان با ساخت آپارتمان‌های کوچک و ارایهٔ خدمات تراپی و پزشک در محل وارد شود. این حوزه یکی از بازارهای روبه‌رشد برای گروه‌هایی همچون گروه باران است.

دکتر حسین عبده تبریزی، تحصیلات عالی خود را در سطح دکترای امور مالی و بانکداری در مدرسهٔ عالی بازرگانی منچستر در سال ۱۳۵۶ به پایان رسانده است. سابقهٔ تدریس دکتر عبده به دههٔ ۵۰ بازمی‌گردد. از آن زمان تاکنون وی در بسیاری از مؤسسات آموزش عالی، سازمان‌ها‌ و مراکز تحقیقاتی کشور استاد مدعو بوده است. دانشگاه صنعتی شریف، دانشگاه تهران، دانشگاه شهید بهشتی و دانشگاه علامه طباطبایی، از جمله مراکز تدریس ایشان بوده است. حوزه‌های تحقیقاتی اخیر وی نیز شامل حل‌وفصل بانکی، مدل‌های کنترل ریسک، نظارت بر بازارهای سرمایه، نظریهٔ ساختار سرمایه و تأمین مالی بخش مسکن است. 

از مهم‌ترین سوابق اجرایی ایشان، عضویت شورای عالی بورس و اوراق بهادار (۱۳۹۲-۱۳۹۷)، رئیس هیأت‌مدیرهٔ لیزینگ بانک اقتصاد نوین (۱۳۸۵-۱۳۸۹)، مدیرعامل شرکت تأمین سرمایهٔ نوین (۱۳۸۵-۱۳۸۷)، دبیر کل بورس اوراق بهادار تهران (۱۳۸۰-۱۳۸۲) و رییس هیأت ‌مدیرهٔ بانک اقتصاد نوین (۱۳۸۰-۱۳۸۲) است.

دکمه بازگشت به بالا